Sport[regels]: Maak menstruatie bespreekbaar in je sportclub 

Ongeveer 40% van de sporters in België is vrouw of meisje*. Velen van hen geven aan niet te durven of kunnen spreken over hun menstruatie binnen hun sportclub. Het taboe op menstruatie leidt tot schaamte en fysiek of mentaal ongemak. Dat (ver)hindert hun deelname aan trainingen en wedstrijden, en is dus een probleem dat niet langer genegeerd mag worden.  

Daarom lanceert Rebelle de campagne ‘Sport[regels]: Maak menstruatie bespreekbaar in je sportclub’. We vragen aan trainers en coaches: hoe zit het eigenlijk in jouw club? Is menstruatie daar een taboe of bespreekbaar? Als brugfiguur tussen sporters en het clubbestuur spelen zij een cruciale rol.

Om onze boodschap extra kracht bij te zetten maakten we een ludieke reclamespot. Je kan deze boodschap van 2 februari tot 17 februari spotten op VRT 1 en VRT Canvas. Meer leuke video’s en beeldmateriaal? Check zeker onze socials.   

Hoezo, is dit een taboe?  

Uit onderzoek blijkt dat menstruatie in de sportwereld een onderschat probleem is. Deze Duitse studie geeft frappante cijfers:  

  • 54% van de menstruerende sporters wil graag met hun coach over hun cyclus praten  
  • 84% wil het gesprek aangaan over menstruatie in het algemeen  
  • bij slechts 8% van de respondenten heeft de coach ooit naar hun cyclus gevraagd  

Ook recent onderzoek van Always (2023) toont aan dat er meer aandacht moet zijn voor menstruatie in de sportwereld:  

  • 61% van de atleten heeft al eens last gehad van menstruatieangst  
  • 76% van de bevraagde atleten vindt dat de menstruatiebehoeften van vrouwen in de sport niet worden erkend    
  • 79% vindt dat we meer moeten praten over regels en zo barrières voor toekomstige generaties wegnemen.  

Dichter bij huis spreken steeds meer topsporters zich uit over de impact van hun menstruatiecyclus op hun sportprestaties. Sprintster Rani Rosius vertelde over haar strubbelingen met haar cyclus in 2023: “Want mijn cyclus beïnvloedt niet alleen mijn trainingen en competities, maar ook mijn emoties.” Recente voegde wielrenster Lotte Kopecky eraan toe: “Het zou echt geen probleem mogen zijn om daar open over te praten. Elke vrouw heeft er last van, en bij ons in de ploeg is het heel vaak een gespreksonderwerp aan tafel.”  

Hoe pak je het menstruatietaboe in jouw sportclub aan?  

Het taboe doorbreken en het gesprek aangaan? Niet evident, dat weten we. Rebelle ondersteunt jou als coach, sporter of sportclub. Hoe precies? Met een workshop voor coaches en trainers die volwassen sporters begeleiden. Denk aan: informatie over de menstruatiecyclus en de linken met sport, concrete handvaten om menstruatie in je team bespreekbaar te maken en hoe je je sportclub menstruatievriendelijk kan maken. 

Klinkt goed? Lees er hier meer over. En laat je gegevens achter als je meer informatie wil of deze workshop meteen wil boeken.  

MENSTRUATIE BESPREEKBAAR MAKEN IN JE SPORTCLUB?
Rebelle gaat lokaal langs bij sportclubs. We gaan in gesprek over menstruatie en helpen om actie te ondernemen. Wil je dat we ook bij jou langskomen? Stuur ons via info@rebelle-vzw.be of bel naar 02 515 19 14 (telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9 tot 17 uur en op vrijdag van 9 tot 13 uur). 
Liever rustig beginnen? 
   - Download de folder
   - Enkele praktische tips voor sporters, coaches en sportclubs
Wil je graag alles over deze campagne blijven volgen? Deel je gegevens hier en wees als eerste op de hoogte. 
Deel je onze campagne mee? Hier vind je onze communicatiekit

*Noot: Met ‘vrouw of meisje' doelen we hier op personen die bij de geboorte het vrouwelijke geslacht kregen toegekend. Dat doen we omdat in het onderzoek waaruit dit cijfer komt data gebaseerd werd op geslacht. 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.