Wie is Rebelle?
Duizenden sterke vrouwen*, honderden initiatieven en een eeuw geschiedenis … Onze vrouwenvereniging heeft sinds 1922 een mooi parcours doorlopen. Maar tijden veranderen. Daarom heten wij vanaf nu Rebelle.
We kunnen nog altijd niet spreken van echte gendergelijkheid in onze samenleving. Daarom verenigen wij groepen vrouwen die zich inzetten voor verschillende actuele thema’s: seksualiteit, emotionele arbeid, geweld, menstruatiearmoede, de gezondheidskloof, body positivity en ouderschap. We durven al eens tegen de stroom ingaan en gedurfde campagnes voeren. Daarnaast organiseren we, samen met onze vrijwilligers, op lokaal niveau activiteiten die een link hebben met deze thema’s. Telkens met een snuifje pit.
Rebelle bouwt aan een samenleving waar alle vrouwen zich goed in hun vel voelen, en onbeschaamd zichzelf kunnen zijn. We doorbreken taboes. Menstruatie is toch iets doodnormaal? We stellen nieuwe normen op. Want hé, als nieuwe ouder doe jij dat goed! En perfectie bestaat niet bij ons. Elk lijf mag er zijn.
We zijn toegankelijk, inclusief en streven naar gelijke kansen voor alle vrouwen in alle aspecten van hun dagelijks leven. Daarvoor schakelen we het volume van de vrouwelijke stem hoger. Of hun protest nu groots of net heel klein is. Daarnaast vinden we het onze verantwoordelijk om mee een einde te proberen te maken aan de gevolgen van vooroordelen, uitsluiting en discriminatie waar veel mensen en groepen nog dagelijks mee te maken krijgen. Ze krijgen op basis van delen van hun identiteit minder kansen, en moeten veel harder vechten om zichzelf ten volle te kunnen ontplooien. Dat is nadelig voor hun welzijn én is een groot verlies voor de samenleving als geheel. Om de ommezwaai te realiseren, moeten we zélf een voortrekkersrol spelen. Daarom werkten we een charter uit over diversiteit en inclusie bestaande uit 7 principes.
Rebelle is er ook voor ouders en opvoeders
Rebelle is betrokken partner van 64 Huizen van het Kind en organisator van 52 consultatiebureaus in Vlaanderen, één prenataal steunpunt en één inloopteam in Antwerpen.
Onze consultatiebureaus staan in voor het opvolgen van de groei en ontwikkeling van kinderen tot en met 3 jaar. Als ouder kan je er ook terecht met al je opvoedingsvragen. In het prenataal steunpunt wordt de zwangerschap opgevolgd van vrouwen in precaire omstandigheden, op maat van de zwangere vrouw en haar omgeving.
Ons inloopteam biedt preventieve gezinsondersteuning aan aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen tot 6 jaar. We organiseren groepsgerichte ouderbijeenkomsten, spel en ontmoeting en open onthaalmomenten binnen de Huizen van het Kind. In de Huizen van het Kind zijn ouders met kinderen tot 24 jaar welkom.
Wil je je graag als vrijwilliger inzetten voor de ondersteuning van jonge gezinnen? Laat het ons weten via consultatiebureaus@rebelle-vzw.be.
Bestuur
Rebelle is een vzw en legt verantwoording af aan een Bestuursorgaan en een Algemene Vergadering. De samenstelling van zowel het bestuursorgaan als de Algemene Vergadering is afgestemd op onze missie en visie en bevat leden van de doelgroep die we voor ogen hebben. Transparantie en verantwoording van het bestuur zijn voor Rebelle zeer belangrijk. De Algemene Vergadering en het Bestuursorgaan worden elke 4 jaar opnieuw samengesteld.
De Algemene Vergadering
De algemene vergadering (AV) bestaat uit 14 personen. Naast 9 leden van het Bestuursorgaan, zetelen nog 2 extra vrijwilligers/experten en 3 andere stakeholders in de Algemene vergadering.
De Algemene Vergadering is het hoogste bestuursorgaan van Rebelle. Leden van de AV kunnen maximaal 2 keer 3 jaar zetelen. Beslissingen worden goedgekeurd na overleg en discussie door een stemming waarbij elk lid een evenwaardige stem heeft. Een meerderheid is verkregen bij 5+1 stem.
De AV heeft volgende bevoegdheden.
- benoemen en ontslagen van de leden van de RvB;
- werking RvB controleren;
- beslissingen RvB bekrachtigen.
Het Bestuursorgaan van Rebelle
Het Bestuursorgaan bestaat uit 9 leden. Naast de voorzitter en de penningmeester zetelen 3 stakeholders, 2 experten en 2 vrijwilligers-ervaringsdeskundigen in het Bestuursorgaan. De experten en vrijwilligers worden zorgvuldig uitgekozen zodat de nodige expertise om onze missie te verwezenlijken, aanwezig is.
Karin Jiroflee (voorzitter), Evi Bellekens (penningmeester), Sofie Meerschaut, Hans Heyndels, Armand Ghysens, Iftara Mohammad, Christel Birchen, Yao Issifou en Kim Verwimp
Het Bestuursorgaan is een belangrijk orgaan voor Rebelle. De zorgvuldig gekozen samenstelling zorgt voor extra input door de expertise van de leden. Daarnaast hebben de leden ook een uitgebreid netwerk dat voor ons nieuwe deuren kan openen. De RvB heeft volgende bevoegdheden:
- bepalen van strategische lijnen;
- opvolging van het beleidsplan;
- controle en opvolging van het financieel beheer;
- personeelsbeleid (aanwerving en ontslag);
- controle van het functioneren van de nationaal verantwoordelijke.