Naar een gendergelijker 2025: wat zijn jouw kleine, goede voornemens?
In 2024 stonden de vrouwenrechten wereldwijd onder druk. Velen maken zich zorgen over het terugdraaien van deze rechten en de opkomst van extreemrechtse bewegingen die de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid dreigen teniet te doen.
Zo beslisten verschillende staten in Amerika het recht op abortus terug te schroeven, terwijl ook de herziening van de abortuswetgeving in België geen positieve vooruitgang kende. In Afghanistan werden de rechten van vrouwen verder ingeperkt door de nieuwe ‘Deugdzaamheidswet’ die hen verbiedt in het openbaar te praten of te zingen. In Gaza betalen moeders en baby’s dan weer de prijs door het gebrek aan medische zorg. In België sterven elke maand 2 vrouwen door partnergeweld. En wereldwijd zien we een verontrustende stijging van vrouwelijke genitale verminking.
Maar 2024 zal niet enkel de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van verschillende inbreuken op vrouwenrechten. Er is ook positieve vooruitgang geboekt:
- Spanje stemde een ‘gelijkheidswet’. Het land krijgt een verplicht quotum voor vrouwen in de top van politiek, rechtspraak en grote bedrijven. Minimaal 40 procent van deze plekken moet aan vrouwen worden gegeven.
- Het homohuwelijk werd in verschillende landen goedgekeurd: Griekenland, Thailand, Liechtenstein. Lang over datum, maar beter laat dan nooit.
- In juni verkozen de Mexicanen voor het eerst een vrouwelijke president: Claudia Sheinbaum. Ze gaat openlijk de strijd aan met het zogenoemde machismo in het land. Zo heeft ze een minister van Vrouwenrechten aangesteld.
- In 2024 nam België de EU Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld aan.
- Alle middelbare scholen van de stad Brussel hebben sinds 2024 gratis verdeelpunten voor menstruatieproducten. En ze zijn niet alleen, in steeds meer (hoge)scholen en openbare toiletten in België worden gratis menstruatieproducten aangeboden.
- En dan hebben we ook nog de gerechtigheid voor Gisèle Pelicot. De zaak die zorgde voor een kentering in het maatschappelijk debat in Frankrijk over de verkrachtingscultuur.
- Daarnaast heeft de Brusselse rechtbank heeft de Belgische staat aansprakelijk gesteld voor de verkrachting van en de moord op Julie Van Espen.
Naar een gendergelijker 2025: wat is jouw kleine, goede voornemen?
Maar ook de kleinere veranderingen verdienen de nodige spotlights. Want die hebben ook een impact om de wereld om ons heen. Daarom stellen we de vraag: “Wat zijn jouw kleine, goede voornemens voor 2025 om de wereld iets meer gendergelijk te maken? Laat het ons weten.