Ellen is vrijwilliger tijdens de Rebelle DOE-namiddagen

Tijdens wekelijke DOE-namiddagen kunnen ouders en kinderen ontspannen, bijleren en elkaar ontmoeten. Ellen (37) stond mee aan de wieg van dit initiatief dat enkele jaren geleden het licht zag in Geel. Al van in het begin organiseert ze als vrijwilliger met heel veel enthousiasme elke week een originele ouder-kindactiviteit.

Hoe heb je de Rebelle-Hotspot leren kennen?

“Toen mijn vriend en ik vanuit Antwerpen verhuisd zijn naar Geel, moest ik naar het gemeentehuis om mijn adres te laten aanpassen op mijn identiteitskaart. Via de infoschermen die daar hangen, zag ik dat Huis van het Kind op zoek was naar vrijwilligers. Ik heb dezelfde dag nog gebeld, en iemand stelde me de brede waaier aan mogelijkheden voor. Het mee organiseren van de DOE-namiddagen sprak me het meest aan.”

“Ik heb orthopedagogie gestudeerd en ik werkte lange tijd in de sociale sector, binnen de bijzondere jeugdzorg. Een paar jaar geleden begonnen de verantwoordelijkheden van mijn job als coördinator erg zwaar te worden, en kreeg ik een burn-out. Intussen voel ik mij weer goed. Ik begon terug zin te krijgen om dingen te doen, dus nu werk ik deeltijds, en voor de rest doe ik veel vrijwilligerswerk. Het is altijd mijn grote passie geweest om iets te betekenen voor kinderen en gezinnen. Als vrijwilliger draag ik ook bij aan de maatschappij, zonder dat ik teveel druk ervaar.”

Wat doe je als vrijwilliger voor de DOE-namiddagen?

“Op de DOE-namiddagen, die elke woensdagnamiddag doorgaan, wisselen we 3 types activiteiten af: knutselactiviteiten, namiddagen rond voeding, en activiteiten met beweging. Begin dit jaar maakten we bijvoorbeeld met de kindjes en de ouders gezonde nieuwjaarshapjes. We hebben voor de vakantie kinderyoga georganiseerd en vandaag knutselden we een winterdorpje gemaakt van recyclagemateriaal.”

“Als vrijwilligers begeleiden we de activiteiten, maar zijn we ook samen verantwoordelijk voor de voorbereidingen en de opkuis. Met het team vergaderen we regelmatig om een planning te maken, de kalender op te stellen en nieuwe ideeën uit te werken. Concrete, praktische zaken spreken we verder vooral af via ons WhatsApp-groepje van vrijwilligers.”

Wie komt er naar jullie activiteiten?

“We richten ons op álle gezinnen in Geel. In de praktijk zien we wel dat het vaak mensen in kansarmoede zijn, gezinnen die het wat moeilijker hebben. Een vrij groot deel van ons publiek bestaat uit nieuwkomers, mama’s of papa’s die via de Nederlandse les naar onze activiteiten doorstromen. Of mensen die hun kinderen een leuke of leerrijke woensdagnamiddagactiviteit willen laten doen, maar er de mogelijkheden niet voor hebben. Door te focussen op het welzijn van de kinderen, bereiken en versterken we ook de ouders.”

“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. We ontvangen mensen aan de deur, drinken samen een koffie of thee. Mensen komen op den duur echt graag naar ons, en ze weten dat ze een babbeltje met ons kunnen doen als ze daar nood aan hebben. We kennen de meeste deelnemers bij naam. Het zit hem in die kleine dingen: oprechte betrokkenheid tonen. Dat gemoedelijke, huiselijke, trekt mensen aan en dat houdt hen ook hier.”

“De deelnemers worden stilaan echt vrienden. Als vrijwilligers faciliteren wij dat: zo hebben we met de ouders ook een WhatsApp-groepje. Elke week sturen we een berichtje over wat er gepland staat, en we delen er foto’s van de activiteiten. Dat vinden ze leuk, de mensen vragen er zelfs al naar. Dat betekent dat wat we proberen te doen, hen een sociaal netwerk geven, lukt!”

Wat vind je zo fijn en krachtig aan vrijwilligerswerk?

“Wij werken vooral met gezinnen die heel vaak uit de boot vallen. Het feit dat ik door zoiets ‘klein’ te doen, hen toch het gevoel kan geven ergens bij te horen, schenkt mij heel veel voldoening. Ik doet dat niet voor materiële of financiële redenen. Het draait om de glimlach van een kind, of een ouder die zich amuseert op jouw activiteit. Dat is veel waardevoller dan geld.”

“Omdat ik niet vast in dienst ben, heb ik net dat tikje meer enthousiasme! Ik moet geen papieren invullen, verslagen maken, rekening houden met de boekhouding. Dat is de luxe van vrijwilligerswerk: je kan iets kiezen waar je warm van wordt, waar je hart en ziel in kunt leggen. En dat is wat mij elke week opnieuw motiveert om terug te komen. Ik ben er zelf heel dankbaar voor dat ik dit mág doen!”

Wil jij net zoals Ellen leuke activiteiten begeleiden voor gezinnen? 
Een greep uit onze mogelijkheden hierzo: Word vrijwilliger | rebelle-vzw.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.