Stem bewust, stem solidair, stem vrouw!

door Rebelle

Terwijl de stemtesten welig tieren, tv formats ontwijken een opdracht uit 'De Mol' kon zijn, (targeted) social media content over de verkiezingen dagelijks voorbij flitst en de al dan niet gevraagde meningen of de meningen die je per ongeluk hebt opgevangen op de trein, aan de schoolpoort, in de lift, aan de kassa, op café, aan de familietafel…door je oren suizen en door je hoofd spoken, tellen we af naar overmorgen, 9 juni.

1 op 5 twijfelt

Minstens 1 op 5 Belgen twijfelt nog over een stemkeuze. Dat zijn niet per se ontevreden personen, maar ook mensen die “minder met politiek bezig zijn”, aldus het artikel dat zich baseerde op een recent onderzoek van verschillende Belgische universiteiten.

De veelheid aan thema’s, het gebrek aan een partij die “het laken naar zich toetrekt” en minder interesse in politiek zou ertoe leiden dat deze kiezers pas laat de knoop zullen doorhakken, vertelt filosofe Tinneke Beeckman.

Wat maakt het uit? Alles!

Verkiezingstijd, dat is ook de ‘traditionele’ “wat maakt het uit als ik stem of niet” periode. 

Een democratie kan inderdaad traag, vermoeiend en frustrerend aanvoelen, geeft politicoloog Dave Sinardet aan. En ja, er is werk aan, en dat is een recht en plicht van iedereen. “Want democratie, dat zijn wij allemaal en die kern mogen wij nooit verliezen”, aldus Sinardet. Beluister de aflevering ‘Waarom moeten we nog blij zijn met onze democratie’ voor Universiteit van Vlaanderen voor meer achtergrond. 

Opkomstplicht is een manier om zoveel mogelijk mensen te betrekken. Politiek heeft immers een impact op ons dagelijks leven, en daar kunnen we via verkiezingen mee vorm aan geven

“Wie langs de zijlijn blijft toekijken, brengt geen verandering in de politieke situatie

"Wie niet opdaagt, heeft geen enkele invloed op het resultaat en dus ook niet op het beleid." Ook blanco of ongeldig stemmen is zinloos. "Wie dan toch de moeite doet om op te dagen op verkiezingsdag, kan maar beter een keuze maken." Ivan de Vadder

Durf te (be)vragen

En die keuze, laat die niet aan het toeval of willekeur over.

Neen, de ontzettend uitgebreide politieke verkiezingsprogramma’s lezen niet bepaald als de amusante ‘Kiekeboe’ die je op ’t wc of in de tijdschriftenbak hebt liggen, dat klopt, en daar worstelt menig kiezer mee.

Durf dus te (be)vragen: bevraag jezelf en anderen en durf kritisch in vraag stellen, zowel (container)begrippen, concepten, meningen, info als jezelf. Maak geen keuze omdat “iedereen het doet” en vooral: schik nooit wat fundamentele rechten betreft.

Blijf bewust voor methodieken en desinformatie en beïnvloeding tijdens de verkiezingen en fact check informatie: https://decheckers.be/

Stem bewust, stem solidair en stem vrouw

75 jaar geleden mochten vrouwen voor de eerste keer ‘volledig’ gaan stemmen, de verkiezingen werden toen overschaduwd door de Koningskwestie. 

Laat in 2024 cruciale thema’s zoals gender, gezondheid en zorg(arbeid) niet overschaduwd worden door ruis op de lijn, desinformatie, veronderstellingen, toeval of willekeur. 

Stem voor een maatschappij waarin alle soorten gezinnen niet langer uit de boot vallen. 

Stem voor een systeem waarin ongelijkwaardigheid tussen vrouwen* en mannen* niet langer de norm is. 

Stem voor evenwaardige representatie in de politiek.

Stem bewust, stem solidair en stem vrouw!

 

*het gebruik van de asterisk kadert binnen onze visie op genderinclusieve taal. Lees er meer over via deze weg

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.