Rebelle eist recht op veilig bevallen in Gaza

door Rebelle

Er zijn naar schatting 73 000 vrouwen die zwanger zijn in Gaza. Elke maand bevallen 5500 onder hen. 82 000 vrouwen geven momenteel  borstvoeding aan hun baby (UNFPA). Ze doen dat zonder voldoende toegang tot schoon water, elektriciteit, voedsel, gezondheidszorg of medische hulpmiddelen. 

Elk kwartier sterft een kind in Gaza (cijfers oktober 2023)

Bij Rebelle ontmoeten we in onze consultatiebureaus, inloopteam en Huizen van het Kind elke dag (aanstaande) ouders en opvoeders met hun pasgeboren baby’s. We zien hun blijdschap en hun twijfels. Hun prille gezinsgeluk en ook hun kopzorgen. We ondersteunen hen met hart en ziel in deze bijzondere levensfase. We herinneren hen eraan om ervan te genieten, want ‘de tijd gaat toch zo snel’.  

Dat genieten van nieuw leven is mensen in Gaza jammer genoeg niet gegeven. Blijdschap en pril gezinsgeluk lijken er uit een andere wereld te komen. Families zijn opgelucht als ze met z’n allen al de volgende dag halen. Hier staat de tijd stil. 

Wij maken ons dan ook heel ernstig zorgen over het leven en de gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s in Gaza. We worden in onze kern geraakt door de berichten dat zij noodgedwongen zonder medische voorzieningen moeten bevallen. Complicaties zijn dan meteen levensbedreigend, daar moeten we geen tekening bij maken. Spoedeisende verloskundige zorg is zo goed als onmogelijk, en voor couveuses is elektriciteit nodig. Die is er niet. 

Binnen Rebelle heerst er een gevoel van diepe onrust en machteloosheid over deze situatie. In oktober, volgens de telling van Defense for Children International – Palestine, werden er door de Israëlische bombardementen meer dan 4500 Palestijnse kinderen gedood. Dat stemt overeen met ongeveer 1 kind per 15 minuten (DCIP). 15 minuten, dat is de gemiddelde duur van een consult met je baby in één van onze consultatiebureaus. Daar wordt groei gemeten. Het voelt zo onwerkelijk dat op een paar duizend kilometer hier vandaan in diezelfde tijd alleen maar dood opgetekend kan worden. 

Ondertussen kregen we nog meer ontstellende cijfers. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict van oktober tem mei al 35.000 Palestijnen het leven gekost, oftewel 250 mensen per dag. Het aantal kinderen dat gedood werd, wordt op minstens 14.000 geschat. Meer dan 78.800 Palestijnen raakten gewond. Deze aantallen stijgen iedere dag. 31 procent van de kinderen onder de twee jaar, of 1 op de 3 kinderen, lijdt aan acute ondervoeding in het noorden van Gaza. Dat is een verdubbeling van de 15,6 procent die in januari werd vastgesteld. Daarnaast lijden ongeveer 175.000 kinderen onder de 5 jaar (d.w.z. 9 op de 10 kinderen in deze leeftijdsgroep) aan één of meerdere infectieziekten (UNICEF). 

Gazanen zijn geen cijfers maar mensen 

Ramsey Nasr sloeg wat ons betreft nagels met koppen tijdens zijn sterk betoog, dat Palestijnse levens doorgaans per aantal worden genoemd. Want ook hier kunnen we enkel teruggrijpen naar cijfers, niet naar verhalen, in tegenstelling tot de onschuldige en te betreuren slachtoffers aan Israëlische kant.   

Iemands verhaal mogen kennen, een gezicht op een persoon kunnen plakken, creëert mededogen, empathie, herkenning, in bepaalde gevallen zelfs identificatie. Een cijfer doet dat niet. Dat herleidt een persoon of een groep tot een statistiek, het genereert ontmenselijking. 

In zijn 2006 verschenen non-fictieboek Het zijn net mensen, kaart Joris Luyendijk de vrij eenzijdige beeldvorming en verslaggeving van de werkelijkheid aan en het weinig neutraal taalgebruik door media. Doordat deze beperkte blik op de werkelijkheid ons wordt voorgeschoteld, is het bijzonder moeilijk om de situatie in het Midden-Oosten te begrijpen. 

We mogen niet in die val lopen, want de Gazanen ZIJN mensen, mét namen, mét verhalen, mét wensen en mét dromen. Laat het “meten met twee maten en gewichten”, zoals Nasr het beschrijft, ons niet immuun of monddood maken.   

Rebelle roept daarom mee op tot een staakt-het-vuren en een onmiddellijke en volledige opheffing van de blokkade die verhindert dat voedsel, water, brandstof en medische hulpmiddelen Gaza binnengebracht worden. Want zonder schoon water, elektriciteit, voedsel, basismedicijnen en vaccins zullen onschuldige mensen, ongeboren of pasgeboren baby’s en andere kinderen er blijven sterven.   

Wat kan je doen en hoe? 

  1. Zet mee druk en roep op tot een staakt-het vuren en onmiddellijke en volledige opheffing van de blokkade van humanitaire hulp! 

Chrostin, Moenia Ladhib, Oumaima El Ghoulbzouri, Mahar Musleh, Manon Coulon & Yousra Benfquih zorgden voor een uiterst makkelijk framework om druk te zetten op politici, een open call voor rectors van Belgische universiteiten en een open brief naar media toe. 

Check de toolbox voor alle info. 

  1. Er zijn heel wat Belgische initiatieven rond informatievergaring en/of solidariteitsacties. Neem een kijkje en kies een actie die in de lijn van jouw waarden past. 

Inke Gieghasse bijvoorbeeld verzamelt Belgische initiatieven, waarvan die geregeld updates geeft op Instagram. Ken je er nog? Stuur het dan door via: https://www.instagram.com/inkegieghase/ of mail naar inkegieghase@gmail.com  

  1. Doneer via Consortium 12-12, waarvan sommige ledenorganisaties ter plekke zijn en hulp kunnen bieden: 

https://www.1212.be/nl/humanitaire-situatie-in-gaza-en-israel/  

  1. Wees je bewust van en steeds alert voor fake news, eenzijdige beeldvorming, ‘de waarheid’ en de gevaren ervan. Op onderstaande links kan je meer lezen hierover.

Valse beeldvorming & herkennen ervan: 

Beeldvorming als propaganda voor Israëlische en Palestijnse burgers: 

Herken fake news

Shadowbanning en hoe vermijden: 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.