5 bloody awesome boeken over menstruatie
Omdat het belangrijk is dat vrouwen* weten hoe hun menstruatiecyclus werkt, verzamelden we de beste boeken over menstruatie en alles wat ermee te maken heeft. Van grappige of een beetje gênante anekdotes tot interessante feitjes en praktische tips. Deze gevarieerde selectie van boeken bevat zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken, boeken met een spirituele insteek en boeken met een begeleidende podcast. Voor ieder wat wils dus. [1]
50 things you need to know about periods (Claire Baker)
In dit boek gaat period-coach Claire Baker dieper in op haar 50 beste adviezen om te leven met een menstruatiecyclus. Het boek is haar manier om de conversatie rond menstruatie te openen en het taboe aan te pakken. Met concrete en wetenschappelijke onderbouwde adviezen wil ze mensen die menstrueren leren om zich goed te voelen in hun cyclus. Op basis van de 4 seizoenen of fasen in een menstruatiecyclus gaat Claire Baker dieper in op de effecten die hormonen hebben op het dagelijkse leven. Daarnaast zorgen de prachtige illustraties ervoor dat het boek voor verschillende leeftijden toegankelijk is. Het Engels in dit boek hoeft zeker geen reden te zijn om het niet te lezen, het is namelijk op een zeer vlotte manier geschreven.
Period power (Maisie Hill)
Een boek dat absoluut niet mag ontbreken in deze lijst is Period power, geschreven door Maisie Hill. Net zoals Claire Baker, vertrekt Maisie Hill vanuit de vier seizoenen in een menstruatiecyclus en de impact van de bijhorende hormonen op het dagelijkse leven. Hiermee wil ze vrouwen stimuleren om hun cyclus te accepteren en hun hormonen voor hun te laten werken in hun dagelijks leven. Er wordt meer nadruk gelegd op anekdotes en iets minder op wetenschappelijke kennis, maar dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Integendeel, door deze anekdotes en de geruststellende toon in het boek voelen vrouwen zich niet meer alleen in hun zorgen rond menstruatie. Ook dit boek is Engelstalig, maar voor degenen onder ons met een kleine taalknobbel is het ook beschikbaar in het Nederlands onder de titel ‘De cyclus strategie’. Daarnaast is er goed nieuws voor de podcast-fanaten, dit boek is ook gratis te beluisteren als podcast gemaakt door Maisie Hill zelf.
Dochters van de maan (Annemarie Peters)
Dit boek gooit het over een heel andere boeg. Jungiaanse therapeute Annemarie Peters baseert zich op sprookjes, mythes en volksverhalen die gelinkt kunnen worden aan menstruatie. Ze wil vrouwen aanmoedigen om hun menstruatiecylus te omarmen, met alle mogelijkheden en beperkingen die daarbij komen kijken. Illustere figuren als Lilith en Eva of Demeter en Persephone komen aan bod, naast minder bekende figuren als de Soemerische godin Innana en de hindoeïstische godin Kali. Deze mythes en sprookjes worden gecombineerd met praktische oefeningen waarmee vrouwen dichter bij hun natuurlijke vrouwelijkheid kunnen komen. De nadruk ligt hier vooral op natuurlijkheid en spiritualiteit. Als dit minder jouw ding is, zijn de andere boeken uit deze lijst misschien meer voor jou. Voor wie geïnteresseerd is in mythes en legenden is dit boek zeker een aanrader.
Het rode boekje (Renate van der Bas)
In dit boekje nemen talloze vrouwen van verschillende leeftijden en etnische achtergronden het woord om hun ervaringen rond menstruatie uit de doeken te doen. Alles wordt bespreekbaar: van hun eerste menstruatie, gênante momenten op het werk tot seks tijdens de menstruatie. Zowel jonge als iets minder jonge vrouwen vertellen hoe zij omgaan/omgingen met hun menstruatie. Naast een heleboel ervaringsdeskundigen, komen ook enkele professionals aan bod, zoals gynaecologen en tamponfabrikanten. Zelfs mensen van de rioolwaterzuivering komen aan het woord. Het belangrijkste doel van dit boek is om ervoor te zorgen dat vrouwen hun menstruatie niet meer als een grote tragedie gaan beschouwen, maar de hilariteit ervan inzien op basis van de grappige anekdotes van andere vrouwen.
[1] In de boeken wordt regelmatig de term “vrouwen” gebruikt, hoewel dit uiteraard niet de meest inclusieve term is. Er zijn ook mensen die zich niet als vrouw identificeren, maar wel een menstruatiecyclus hebben. Dit is toch wel belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het lezen van deze boeken(tips).