Boksen een mannensport?
Boksen wordt in het algemeen aanzien als ‘een échte mannensport’. Maar daar klopt niets van. Naomi liet ons kennis maken met de sport die ze al bijna 2 jaar enthousiast beoefent. Lees haar verhaal.
“Sinds september 2016 boks ik bij de Brussels Boxing Academy. Het was een vriendin die me overtuigde. Zij zag een reportage op tv over de boksclub en het leek ons fijn om eens een nieuwe sport uit te proberen. Samen namen we deel aan een boksles voor vrouwen. Tijdens die lessen zijn alleen vrouwen welkom, wat voor sommige vrouwen toch een drempel wegneemt en het makkelijker maakt. We hadden de smaak meteen te pakken.”
“Na een paar lessen durfde ik het aan om in de gemengde groep te trainen. Het was een grote stap, maar het viel best mee. Het maakt eigenlijk geen verschil of je tegen een man of een vrouw bokst. Je kiest je bokspartner vooral op basis van niveau.
Fysieke uitdagend
“Er zijn verschillende redenen waarom ik zo graag boks. Persoonlijk heb ik een fysiek uitdagende sport nodig om mij goed te voelen. Een training duurt 1,5 tot 2 uur. Elke les start met een lange en zware opwarming. We lopen minstens 20 minuten rondjes en nadien is het tijd voor de krachttraining (pompen, buikspieroefeningen …).”
“Na een paar lessen verbeterde mijn conditie. Eerst kreeg ik na 10 minuten al steken in mijn zij. Hetzelfde geldt voor de spierpijn na de les, daar had ik al snel niet zoveel last meer van als in het begin. Ondertussen train ik minsten 1 keer per week, soms zelfs 2 of 3 keer.”
“De boksclub is een heel aangename plek. Geslacht, afkomst, leeftijd, taal … Het speelt allemaal geen rol, iedereen is er welkom. Je ontmoet er mensen waar je anders nooit mee in contact zou komen. Iedereen gaat heel respectvol met elkaar om en er hangt een leuke sfeer. De opwarming gebeurt in grote groep, vaak zijn we met meer dan 50. Iedereen ziet samen af, zowel de gevorderden als de beginnelingen. Dat werkt heel motiverend.”
Engels boksen
“Na de opwarming is het tijd om de bokshandschoenen aan te trekken. We worden altijd in kleinere groepen onderverdeeld op basis van ons niveau. Per groep zijn er minstens 2 trainers. Ze geven ons oefeningen en lopen rond om ons te verbeteren. In onze club focussen we op Engels boksen. Dat wil zeggen dat we alleen onze armen mogen gebruiken, in tegenstelling tot bij kick- en thaiboksen.”
“Tijdens de training slaan we uitsluitend tegen elkaars handen of armen. Alleen als je echt competitief bokst, leer je om ook elkaars gezicht te raken. Zelf heb ik niet echt de ambitie om aan competitie te doen, maar er zitten wel een aantal kampioenen in onze club.”
“Na de training komen we opnieuw samen in grote groep om te stretchen. Soms eindigen we ook met een krachttraining of lopen we nog een beetje. Dit hangt af van les tot les.”
Boksen is de perfecte uitlaatklep wanneer je de hele dag op een stoel hebt gezeten. Het is een laagdrempelige en uitdagende sport, niet alleen fysiek maar ook mentaal.
Vooroordelen over de sport
“Mensen linken boksen vaak aan geweld en verdediging, terwijl het veel meer dan dat is. Als ik vertel dat ik boks, krijg ik soms de reactie “Amai, ik krijg al schrik.” Als een meisje bokst denken velen dat ze dat doet om zelfverzekerder over straat te lopen. Maar daar gaat het niet om bij boksen. Het is een heel sociale sport.”
“Boksen heeft een slecht imago. In onze boksclub zijn er veel jongeren van allochtone origine. Veel mensen denken dat die zich aangetrokken voelen tot geweld. Dat klopt niet, integendeel. Door het boksen hebben die jongeren een doel voor ogen, krijgen ze discipline en kunnen ze in iets uitblinken. De boksclub ontving in 2016 een prijs van de Franstalige Mensenrechtenliga. De werking van onze club werd beloond als tegengif voor de radicalisering van Brusselse jongeren.”
Vrouwen meer dan welkom
“Momenteel bestaat de gemengde boksgroep voor ongeveer een derde uit vrouwen. De drempels zijn stilaan aan het verdwijnen. Ik merk ook dat meer en meer vriendinnen van mij interesse hebben om de sport eens uit te proberen.”
“Ik raad boksen echt aan aan iedereen die zich compleet wil storten op een sport. Het is de perfecte uitlaatklep wanneer je de hele dag op een stoel hebt gezeten. Het is een laagdrempelige en uitdagende sport, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Het aanleren van techniek wordt gecombineerd met kracht en concentratie. Je ontmoet nieuwe mensen en bovendien krijg je er een mooi lichaam van want je traint al je spieren tegelijk. Alleen maar voordelen dus.”