Breng je lichaam in balans tijdens je zwangerschap
Wist je dat yoga in het Sanskriet ‘verbinden’ of ‘samenbrengen’ betekent? Laat dat nu net zijn wat we graag doen: vrouwen samenbrengen. Vanaf juni verzamelen we aanstaande moeders rond Elke Bancken. Elke ademt yoga. Al meer dan 10 jaar verdiept ze zich in de verschillende takken van de Indische levensfilosofie. Vanaf juni geeft ze zwangerschapsyoga voor onze organisatie.
Hoe kwam je bij yoga terecht?
Dat is een lang verhaal. In mijn studententijd kwam ik al een beetje in contact met yoga. Toen ik in Spanje studeerde volgde ik er wat yogalessen. Maar het was pas toen ik tussen mijn studies op meditatie- en yogaretraite ging in Thailand, dat ik echt de microbe te pakken kreeg. Ik besloot al snel om voor een maand naar India, de bakermat, te trekken en er een opleiding te volgen. Als je iets écht wil begrijpen, moet je toch in de cultuur ondergedompeld worden. De cursus vond plaats in een ashram en was zeer traditioneel, haast militair. We stonden om vijf uur op, kregen meerdere uren per dag les, we aten aangepast… Maar zo leer je het wel. Oorspronkelijk deed ik de opleiding vooral voor mezelf, maar ik merkte al snel dat het lesgeven me wel lag. Na de opleiding ging ik in Parijs wonen waar ik – eerder toevallig – meteen 1 keer per week kon beginnen lesgeven. Zo ging de bal aan het rollen. Ik ging nog een aantal keer terug naar India om me verder te scholen en mijn kennis uit te breiden. Intussen ben ik al meer dan 10 jaar dagelijks bezig met yoga en slaag ik erin om mijn eigen accenten te leggen. Ik hou van de heel energieke vormen van yoga, zoals aerial yoga en HIT, maar ook van yin yoga. Dat is net het mooie aan yoga: je past het aan aan het moment, de persoon, de sfeer… Zo kan je jezelf of je deelnemers precies aanbieden wat ze nodig hebben. Uiteindelijk gaat het altijd over aandacht en balans.
Van Spanje naar Thailand naar India naar Parijs… Hoe vond je je weg naar VIVA?
Dankzij corona! Ik richtte met mijn man een yogaretraitecentrum op in Sri Lanka en we runden het voor 2,5 jaar. Ik introduceerde er aerial yoga. Het was hard werken maar het was vooral ook heel leuk. Toen ik zwanger werd, besloot ik voor mijn bevalling naar België te komen. Maar in dezelfde periode brak ook corona wereldwijd uit. In Sri Lanka gingen alle hotels en retraites dicht en werd een zeer strenge lockdown afgekondigd, mensen mochten nog 1 dag per week de deur uit voor boodschappen. Ik nam er in quarantaine mijn zwangerschapsyoga-video’s op en vloog daarna naar België. Door Corona beslisten we na de bevalling om verlengd hier te blijven. Het bevalt ons om in België te zijn met ons kindje en we kunnen nu toch niet veel in Sri Lanka doen. Ik combineer mijn lesgeven momenteel met een baan bij de klantendienst van Proximus. Via de Voorzorg ontdekte ik dat VIVA-SVV op zoek was naar yoga-lesgevers. De visie van VIVA-SVV sprak me meteen aan. Ik vind het geweldig om bij te kunnen dragen aan het welzijn van vrouwen. Er staat eerst zwangerschapsyoga en dan Hight Intensity Training op het programma voor de zomer.
Vertel eens wat meer over de zwangerschapsyoga die je bij ons komt geven?
Doordat ik zelf nog een kersverse moeder ben, vind ik het heel leuk om yoga aan te bieden aan zwangere vrouwen en jonge moeders. Vanaf juni bied ik vier online zwangerschapsyoga-lessen aan. Iedere zwangere vrouw kan deelnemen vanaf dat ze 14 weken in verwachting is. Het uitgangspunt is om op een gezonde manier te leren bewegen met je nieuwe lichaam, je groeiende buik. Yoga wordt aangeleerd en gebruikt als ondersteuning voor de zwangerschap en de bevalling. We werken rond ademhaling, de bekkenbodemspieren, gezonde houdingen tijdens de zwangerschap én de bevalling. Na die vier lessen hebben de deelnemers de basis onder de knie om hun lichaam in balans te houden, ze weten hoe ze beter kunnen slapen en stress reduceren. De video’s kunnen herbekeken worden dus de deelnemers herhalen de oefeningen zo vaak als ze willen tot aan de bevalling.
Aansluitend bij deze vier lessen, geef ik ook 1 keer per maand een verdiepende les ‘Mama to be’. Dit is een meer persoonlijke les, de toekomstige mama’s kunnen mij op voorhand vragen en noden doorsturen. Ik maak op basis van die mailtjes dan lesjes op maat. Het kan zijn dat we bijvoorbeeld een uurtje werken rond rugklachten, misselijkheid én angsten. Ik ga daarbij uiteraard discreet om met de informatie die me doorgestuurd wordt, de les zal in een veilig klimaat gegeven worden. Tijdens deze verdieping is er ook ruimte om elkaar te leren kennen en het gesprek aan te gaan rond zwangerschap en wat daar allemaal bij komt kijken.
Is het ook niet belangrijk om na de bevalling het lichaam weer in balans te krijgen?
Zeker, en niet alleen het lichaam, ook de geest. Daarom willen we ook een maandelijkse ‘mama-baby meet up’ organiseren voor de moeders. Zo kunnen we de reis samen verderzetten. Hier kunnen we werken met yoga, babymassage en het gesprek aangaan. Veel jonge moeders hebben nood aan andere jonge moeders om ervaringen mee te delen en vragen te stellen. Yoga zal in al mijn lessen dus gebruikt worden als tool om te connecteren met jezelf, je kind én andere moeders.
Geprikkeld om deel te nemen aan de zwangerschapsyoga van Elke? Neem vlug een kijkje op onze activiteitenpagina!