Onzichtbare taken zichtbaar maken
De voorbije jaren was er veel aandacht voor een eerlijkere taakverdeling binnen koppels. Er is al een hele weg afgelegd. Toch komt de emotionele arbeid in een huishouden nog heel vaak bij één partner terecht. Die eindeloze mentale checklist kan zwaar doorwegen. Een aantal voorbeelden: boodschappenlijst opstellen, cadeautje kopen wanneer zoon of dochter naar een feestje moet, sociale contacten regelen, afspraken maken met werklui … Vaak zijn het onzichtbare taken die soms moeilijk te benoemen zijn.
Geef een compliment
Daar willen we graag verandering in brengen. We willen koppels hierover laten nadenken om zo te komen tot een betere verdeling. Doe je mee?
Geef elkaar eens een compliment over dingen die je normaal gezien vanzelfsprekend vindt. Je zal merken dat het deugd doet wanneer je inspanningen geapprecieerd worden. Zowel jij als je partner worden zich bewuster van welke taken de ander eigenlijk voor z’n rekening neemt.
Een moment van appreciatie
Elke partner draagt op een eigen specifieke manier z’n steentje bij in de relatie en het huishouden. Wij vroegen 3 vrouwen wat zij appreciëren aan hun partner, maar nog te vaak onuitgesproken blijft.
Kelly: “Mijn vriend doet de boodschappen. En oké, ik maak het boodschappenlijstje, maar heel vaak zorgt hij voor kleine leuke extraatjes. Hij brengt mijn lievelingsfruit mee of koopt een zak chips waarmee we ’s avonds samen in de zetel ploffen. Doe ik toch een keer zelf de boodschappen, dan hou ik me strikt aan mijn lijstje. Eigenlijk best jammer.”
Ik merk dat ik de zorgen en taken in mijn hoofd sneller luidop moet uitspreken tegen mijn man. Niet om telkens te zeggen ‘doe jij ze maar’ maar omdat we samen vaak tot de beste oplossingen komen.
Ann: “Van administratie hoef ik me weinig aan te trekken thuis. Mijn vriend regelt alle facturen, weet wanneer welk bedrag van onze rekening gaat. Het zijn zaken waar ik niet bij stil hoef te staan en die vaak onzichtbaar blijven. Binnenkort verhuizen we en ik vind het vanzelfsprekend dat er elektriciteit en wifi is in ons nieuwe huis. Maar eigenlijk komt daar voor mijn vriend best wel wat geregel en opvolging bij kijken.”
Dorien: “Onlangs gingen we met het gezin op ziekenbezoek bij mijn moeder. Door de hectische dagen voordien waren zowel mijn man als ik vergeten naar de winkel te gaan voor een boeket bloemen, doosje pralines, wat dan ook. De ochtend van het bezoek schoot ik in een stresskramp. We moesten nog bedenken wat we zouden meenemen en sowieso een half uur vroeger vertrekken om langs de winkel te passeren. Op zo’n moment blijft mijn man rustig en bekijkt hij de zaken heel praktisch. Hij stelde voor om de kinderen een knutselwerkje te laten maken. Op die manier waren de kinderen eventjes zoet, oma dolgelukkig met een zelfgemaakt cadeau en viel voor ons de stress weg. Ik merk dat ik de zorgen en taken in mijn hoofd sneller luidop moet uitspreken tegen mijn man. Niet om telkens te zeggen ‘doe jij ze maar’ maar omdat we samen vaak tot de beste oplossingen komen en hij wil maar al te graag mee nadenken.”
Rebelle organiseert lezingen met seksuologen en relatietherapeuten rond het bespreekbaarheid van het thema. Ze vertellen wat emotionele arbeid precies inhoudt en reiken handvaten aan om beter met deze mentale last om te gaan. Zin om deel te nemen?
Antwerpen
Interactieve lezing 'Emotionele Arbeid'
van Sara Casalin, klinisch psycholoog en schrijfster
Vrijdag 14 oktober 2022 van 20 tot 21.30 uur
‘t Kerkske, Kapelsestraat 182 in 2950 Kapellen
Prijs: 6 euro*
*Ben je lid van Solidaris, dan krijg je 30% korting
Meer info: T 03 285 43 38 E antwerpen@rebelle-vzw.be
West-Vlaanderen
Hoeveel tabbladen staan er in jouw hoofd open?
Donderdag 6 oktober 2022 om 19.30 uur