Herbruikbare luiers
Mijn echtgenote had ons ingeschreven voor een infosessie over wasbare luiers. Een goed plan, want zelfs na maanden online opzoekwerk en vergelijken waren we er 1 maand voor de geboorte nog niet aan uit. Natuurlijk viel er veel te zeggen voor wasbare luiers. Wist je dat een baby meer dan 1 ton afval produceert, alleen aan wegwerpluiers? En wij maar ons best doen om geen plastic zakjes te gebruiken in de versafdeling van de Colruyt …
Natuurlijk vraag je je ook af: is het wel makkelijk en praktisch? Wat is het risico op lekjes? Is zo’n dik pak rond z’n billetjes geen belemmering om te leren kruipen? Klopt het dat niet alle broekjes eroverheen passen?
2 uur lang kregen we alle types herbruikbare luiers te zien. Van de all-in-ones tot ouderwetse hydrofielen en zelfs wollen overbroekjes (die door het wolvet dat ze van nature bevatten waterdicht worden gemaakt).
En ook: welke wasbare luiers koop je dan? Want er zijn zoveel verschillende merken en types en maten.
De bomen en het bos
Doordat we door de bomen het bos niet meer zagen, was het dilemma wat op de achtergrond geraakt. Tot de verwachte geboortedatum dus echt wel dichtbij kwam en we ons inschreven voor de infosessie.
In de auto zei mijn echtgenote dat ze niet verwachtte meteen duidelijkheid te krijgen. Grappig genoeg was dat ook het eerste dat we te horen kregen van de organisatoren. Check. We zaten op dezelfde lijn.
De infosessie vond plaats in een woonkamer ergens in Destelbergen. We deelden een grote sofa en enkele stoelen met 6 of 7 andere koppels. De meeste kwamen uit het hippe Gent, maar zagen er beslist geen geitenwollensokkenmensen uit. Gewoon jonge ouders die zich afvroegen of het niet allemaal wat duurzamer kon. Fijn!
2 uur lang kregen we alle types herbruikbare luiers te zien. Van de all-in-ones tot ouderwetse hydrofielen en zelfs wollen overbroekjes (die door het wolvet dat ze van nature bevatten waterdicht worden gemaakt).
Militaire wasroutine
Er werd uiteraard ook gesproken over de voor- en nadelen. Dat kinderen met wasbare luiers gemiddeld sneller zindelijk zijn, is zo’n voordeel. Een ander voordeel, aldus de 2 enthousiaste consulenten, is dat je keuze hebt uit een enorm aanbod schattige prints en kleurtjes. Wie zijn baby nog niet wilde opeten, kan er met een wasbare luier zeker niet meer aan weerstaan!
Een nadeel vonden ze dan weer de organisatie. “Wellicht het grootste nadeel,” zeiden ze, “is dat je je wasroutine echt wel ernstig moet nemen.” Om te beginnen heb je een absorberende laag binnenin (inlegger) nodig, en waterdichte overbroekjes. 24 van die inleggers is een goed begin, want een baby gebruikt 6 tot 8 pampers per dag. Met 24 luiers kom je dus 3 volledige dagen toe. Dan moet je gaan rekenen: hoe lang zitten ze in de wasmachine, en vooral: hoe lang hangen ze op het droogrek? Een hyperabsorberende inlegger vraagt in de wintermaanden algauw 24 uur om te drogen. Dan moet je dus om de 2 dagen wassen, meteen laten drogen enzovoort.
Wat de lesgevers het grootste nadeel noemden, boezemde de deelnemers weinig angst in. Organisatietalent is namelijk een vaardigheid van onze tijd. Alles moet snel en efficiënt gaan. En laten we eerlijk zijn: terwijl wij moderne mensen nog veel kunnen leren over empathie, zelfzorg of solidariteit, hebben we de kunst van de efficiëntie intussen wel in de vingers.
Keuze gemaakt
Het grootste nadeel bleek nog wel mee te vallen. En dat vat de avond goed samen. Want toen het exposé erop zat, was wél duidelijk geworden wat we wilden. Ja, we zagen de wasbare luiers zitten. Meer zelfs: mijn vrouw en ik hadden allebei dezelfde wasbare luier op het oog voor Akio. Check!
Reactie toevoegen