Linde Merckpoel: “Ik ben gestopt met fluisteren over maandstonden”
Op 7 en 8 september gingen wij langs bij een aantal politieke secretariaten om actie te eisen. We willen dat de problematiek van menstruatie-armoede structureel wordt aangepakt. Radiopresentratrice en vlogster Linde Merckpoel ging met ons mee.
Hoe kwam je voor het eerst in contact met menstruatie-armoede?
“Tot vorig jaar had ik er nog nooit van gehoord, ik had er zelfs niet bij stilgestaan dat zoiets bestond. Via ‘De Warmste Week’ kwam ik in contact met Loes. Zij was zo aangegrepen door een jong meisje dat in de supermarkt maandverband stal omdat ze onvoldoende geld had, dat ze een vzw heeft opgericht om deze problematiek aan te pakken. Hoe kan het dat iets dat zo basis is, niet voor iedereen bereikbaar is?”
Ik vind het een basisrecht om te kunnen gaan waar je wil en wanneer je dat wil.
Niet alleen op menstruatie-armoede rust een taboe, ook op menstruatie op zich.
“Ik herken die schaamte zeker en vast. Fluisterend aan vriendinnen vragen of ze maandverband of tampons bij hebben, ik heb dat ook gedaan. Maar sinds een paar jaar ben ik gestopt met fluisteren. Waarom moeten we ons schamen om iets waar we niet voor gekozen hebben en dat gewoon bij ons hoort? Mijn rechtstreekse collega is een man. Hij kijkt al niet meer raar op als ik aan een andere vrouw op de redactie vraag of ze een tampon voor me heeft.”
Waarom wil je onze actie steunen?
“Als feministe wil ik mijn dochters vertellen dat ze alles kunnen wat jongens kunnen. Dat begint allemaal bij vrijheid en net daarin word je belemmerd door menstruatie-armoede. Als je rondloopt met handdoeken of toiletpapier in je onderbroek, dan kom je niet buiten. Dat is oneerlijk. Ik vind het een basisrecht om te kunnen gaan waar je wil en wanneer je dat wil.”
Wat hoop je dat we met de actie teweegbrengen?
“Ik wil dat meer mensen beseffen dat het echt een groot probleem is als je geen toegang hebt tot menstruatieproducten. De impact op je bewegingsvrijheid wordt onderschat. Als ik het voor het zeggen had zou ik menstruatieproducten laten terugbetalen door het ziekenfonds. Zij kunnen ook werken aan de sensibilisering van duurzame alternatieven. Stel je voor dat in het eerste middelbaar elk meisjes standaard een menstruatiecup krijgt. We zouden al zo veel verder staan.”
Copyright foto: Kurt Stallaert via VRT
Check de foto's en filmpjes van onze actie op Instagram.