Menopauze = mindfuck
“De voorbije drie jaar was een echte mindfuck. Mijn lichaam veranderde fysiek en mentaal. Dat gooide heel mijn leven overhoop. Het gaat over meer dan vapeurs en zweten ‘s nachts. De psychische effecten zijn zwaarder.” Dit is het verhaal van Julie (43) die in de (peri)menopauze terechtkwam.
Brainfog en verschillende emoties
“Tijdens de menopauze verandert je huid, je nagels en je haar. Dat is veel tegelijk. En dan heb je nog de mentale effecten waar vaak weinig over is geweten. In mijn geval werd daar ook met geen woord over gerept door mijn artsen. Ik had bijvoorbeeld heel veel last van brainfog. Mijn hoofd werkt niet meer zoals voorheen. Dat vind ik heel erg. Ik was altijd georganiseerd en kon goed multitasken. Op mijn job kon ik gemakkelijk switchen tussen opdrachten en ook in mijn privéleven kon ik koken en tegelijkertijd mijn kinderen helpen met hun huiswerk. Plots lukte dit niet meer. Ik voelde mij eerst heel verdrietig en kwaad. De confrontatie was zeer groot. Mijn gevoelens en gedachten veranderden ook. Eigenlijk verandert alles, zonder dat je het wil.”
Opvolging door de dokter?!
“Na een bloedonderzoek belde mijn huisarts me op en zei dat ik in mijn menopauze zat. Dat nieuws kwam heel hard aan. De huisarts raadde me aan om naar de gynaecoloog aan. Voor mijn fysieke klachten schreef hij hormoonsubstitutietherapie, en dus oestrogel voor (nvdr een middel dat artsen voorschrijven bij menopauzeklachten).”
“Ik kreeg eerst last van vermoeidheid, vapeurs en overmatig zweten. Dit beperkte mijn sociaal leven. Maar deze klachten verdwenen al snel toen ik oestrogel begon te smeren. Zoals elk geneesmiddel, heeft deze gel ook bijwerkingen. Toen ik de bijsluiter las, had ik het gevoel dat ik mezelf intekende op borstkanker. Ik vond dat heel beangstigend. Zowel mijn huisarts als mijn gynaecoloog hadden me hierover niets gezegd. Een bevriende apotheker heeft me dan geïnformeerd en gerustgesteld over het gebruik van de oestrogel. Ik had dus niet het gevoel dat ik bij mijn huisarts of gynaecoloog terecht kon met mijn vragen.”
Mijn verhaal delen
“Doordat ik geen informatie kreeg van mijn artsen, ging ik er zelf naar op zoek. Ik vond een aantal boeken, maar die waren heel erg medisch en best deprimerend. Het was vooral een oplijsting van wat je allemaal moest vermijden en welke fysieke neveneffecten je kan verwachten, zoals allerlei kankers.”
“Dat is ook de reden waarom ik mijn verhaal wil delen, om andere vrouwen* in de (peri)menopauze erkenning en herkenning te geven. Ik was amper 40 jaar toen mijn perimenopauze begon. Dat is vroeg. In mijn vriendengroep zat ik alleen in deze levensfase. Ik heb me dus vaak geschaamd en eenzaam gevoeld. Ik voelde me het vreemde eendje in de bijt. Dat wil ik doorbreken. De menopauze is een natuurlijk fenomeen. Je bent niet alleen. En je bent ook helemaal niet raar!”
Menopauze = pubertijd?
“Eigenlijk is het zo gek nog niet om de menopauze te vergelijken met de pubertijd. Het zijn dezelfde hormonen die zot doen. Het grote verschil is dat we onze jongeren voorbereiden op deze levensfase. Ik heb een dochter die haar menstruatie heeft en mensen weten dat je dan verschillende emoties kan ervaren. Het ene moment voelt ze zich verdrietig, het andere moment is ze weer blij. Dat wordt aanvaard. Iedereen weet dat dat zo gaat bij tieners. Maar een vrouw* in de menopauze die het ene moment gelukkig is en een uur later een potje wil huilen? Dat is niet acceptabel.”
Tips & tricks van een ervaringsdeskundige
- Vermijd stressvolle situaties.
- Zoek uit wat voor jou werkt. Wij hebben nu een gedetailleerde weekplanner met het gezin. Als er vrienden komen eten, bestel ik al eens een gerecht in plaats van alles zelf te bereiden.
- Ga met je omgeving in gesprek. Zo weten zij hoe je je voelt en kunnen ze je steunen.
- Vraag door bij je dokter. Vraag wat je kan van verwachten, wat de neveneffecten zijn van geneesmiddelen ... Het is logisch dat je vragen hebt.
- Je bent niet alleen! Misschien zijn er wel vrienden, familieleden of collega’s die dezelfde ervaring hebben als jij? Hoe meer we erover praten, hoe meer we dit taboe kunnen doorbreken.
- Gelukkig is er steeds meer informatie. Enkele aanraders:
- Podcast ‘Rebelle Openhartig’: de menopauze en het hart
- Podcast ‘Rebelle tussen de lakens’: seks & de menopauze
- Podcast ‘Bruut Eerlijk’
- Podcast ‘Ongesteld’: wanneer ben je in de overgang?
- Boek ‘Fuck de menopauze’ van Liesbeth Gijsel
- Boek ‘Menopauze’ van Herman Depyper
- Menopauzeconsulenten: menofocus.be