De eerste rode vlag

door Laura Claesen

Een feest of veldslag? Menstruatie. Maandstonden. Regels. Voor veel vrouwen spreken we over een (on)regelmatig bezoekje aan de hel. Het is vies, het doet pijn, het is een blok aan ons been... Maar wat als we even terugspoelen naar die allereerste keer? Wat als je van die eerste bloeding meteen een positieve ervaring zou maken? Voor jezelf is het wellicht te laat, maar er zijn nog heel wat (pre-)tienermeisjes voor wie jij – als moeder, zus, vriendin, oma, nicht of tante… -  die unieke eerste ervaring met het vrouw-zijn memorabel in plaats van miserabel kan maken. Dus haal je notitieboekje maar boven en help je nabije omgeving met de eerste stap naar het Vrouwenschap.
 

Ben jij er klaar voor?

De les seksuele opvoeding roept voor velen vage herinneringen op aan soa’s en een met-condoom-omhulde banaan. Maar wat werd er nu weer verteld over vrouwelijke anatomie? Waarom is ‘Rood’ van Marco Borsato het volkslied dat vrouwen verbindt? Als je te hard moet graven naar het juiste antwoord, sla je best even de boeken (lees: Google) weer open want vooraleer je de jongsten onder ons adviseert of ondersteunt in het menstruatieproces, is het belangrijk om je eigen kennis op te frissen.

Functioneer als bijsluiter

Dankzij je opgefriste medische kennis, ben jij de professional en kan je vol zelfvertrouwen de nodige informatie overdragen. Maar naast het geheel natuurlijke bloedbad(je), komen er ook heel wat bijwerkingen bij kijken. Denk aan hevige krampen, rugpijn, gevoelige borsten, mood swings… Het is belangrijk om je kleine (of al wat grotere) meid voor te bereiden op al die mogelijk scenario’s.

Selecteer je wapens

Dankzij lichamelijke signalen, kunnen sommige vrouwen perfect de timing van hun menstruatie voorspellen. Maar omdat je de eerste keer volledig in het duister tast, kan je wel eens voor verrassingen komen te staan. Zorg daarom dat je altijd de nodige basisproducten in huis hebt. Naast maandverband en tampons, zijn er ook heel wat andere strijdmiddelen waarmee we ons kunnen wapenen. Denk maar aan de morele steun van een chocoladereep. Of de eindeloze omarming van een warmwaterkruik. Een soldaat kan altijd rekenen op een goed uitgeruste survivalkit!

Samenhorigheid is underrated

Of het nu een dochter, nichtje of buurmeisje is, try to be the cool aunt. Vragen die je gaandeweg kan stellen zijn:

  • Hoe gaat het met je?
  • Heb je nog iets nodig?
  • Zullen we samen naar Love Actually kijken?

Paniek is nergens voor nodig, noch bij jezelf, noch bij je mini-me. Jij, maar ook miljoenen vrouwen voor je, hebben die eerste menstruatie overleefd. Over de eeuwen heen, ontwikkelden we onze eigen tips en tricks die we telkens opnieuw doorgeven aan jongere generaties. Behoud de controle, you got this.

Erken het privilege

Om het taboe te doorbreken, moet je als steunpilaar even focussen op de positieve kant van het menstrueren. de Sisterhood is een orde om trots op te zijn. Het verbindt en breekt barrières af. Wanneer je als jong meisje voor het eerst je maandstonden krijgt, ben je ‘officieel een vrouw’. Maar wat we vaak vergeten, is dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Denk maar aan vrouwen met MRKH-syndroom of transgenders, die volgens deze definitie geen vrouw zouden zijn. Dankbaarheid, hoe moeilijk dan ook, is een belangrijke boodschap.

Het feest van je leven

Menstruatie normaliseren, dat is het ultieme doel. Naast open conversaties tussen jong en oud, zijn er nog talloze manieren om deze eerste veldslag te benaderen. Afhankelijk van de (pre-)tiener die voor je zit, kan je een leuke activiteit op poten zetten. Van een feestje met  kinderchampagne tot een verwenavond in de zetel. Het voornaamste doel is om van die eerste  keer een positieve en onvergetelijke ervaring te maken.

Onze oproep

Ondanks het feit dat 26% van de wereldpopulatie menstrueert, blijft dit onderwerp een groot taboe. Het is aan jou om jongere generaties zo positief mogelijk te informeren en ondersteunen. Houd je vast aan de unieke band die ons al eeuwen verbindt en laten we er voor iedere vrouw een feest van maken.

 

geschreven door Laura Claesen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.