Eet niets wat je grootmoeder niet zou herkennen
Keto, intermittent fasting, … We worden met allerlei voedselhypes om de oren geslaan. Gezondheid is duidelijk een hot topic. Maar al te vaak ligt de focus nog steeds op ons gewicht. En dat is absoluut geen lange termijnverhaal. Wij gingen in gesprek met Heidi Dufoor, begeleidster van de Boost je gezondheid-sessies.
Jouw slagzin is: “ik focus op gezonder leven, niet op je gewicht”?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat die focus op het gewicht achterhaald is. Gewicht zegt niet alles over je gezondheid. Een BMI tussen de 20 en de 25 wil niet per se zeggen dat je gezond bent of gezond leeft. Hetzelfde geldt omgekeerd. Met een iets hoger BMI kan je een perfect gezonde levensstijl hebben. In de cursus ‘Boost je gezondheid’ focussen wij daarom op jouw gezondheid. Want door alleen op je voeding te letten, heb je nog steeds je gewicht niet volledig in de hand. Ook medicatie, stress, slaap, hormonen, bewegen, jouw genen, … hebben een invloed.
Waarom geef jij Boost je gezondheid-sessies?
Niet veel mensen zetten de stap naar een diëtist. Vaak ga je er eigenlijk pas naartoe als je een probleem hebt. Bovendien word je tegenwoordig overstelpt met allerlei informatie over gezonde voeding. En veel mensen zien daardoor het bos door de bomen niet meer. Ik vind het belangrijk om iedereen te informeren. Zeker personen die de stap naar individuele begeleiding te groot vinden, maar wel in gezonde voeding geïnteresseerd zijn.
Tijdens zo’n traject zie ik mensen groeien en zelfzeker worden. Het hoeft niet allemaal moeilijk, duur en ingewikkeld te zijn. Eigenlijk is een gezonde levensstijl heel eenvoudig: de basisproducten zoals groenten, fruit, volle granen, enz. eten. Ik zeg ook altijd: eet niets wat je grootmoeder niet zou herkennen. Er is niet per se iets mis met bewerkte producten, maar de ultrabewerkte voedingsmiddelen beperk je beter. In de omgekeerde voedingsdriehoek die een goede basis vormt voor je hoofdmaaltijden, staat ook vooral die verse voeding.
Er bestaan enorm veel voedingsproducten. Hoe maak je die gezonde keuzes eigenlijk in de winkel?
Je kan moeilijk alles vergelijken in de winkel. Maar in de sessies kijken we wel naar: wat vind je allemaal op de verpakking terug? En wat moet er eigenlijk opstaan? En hoe vergelijk je ze? Heel belangrijk: het ingrediënt waarvan het meest gebruikt is in het product, moet als eerste vermeld staan. Bij groentespreads is het eerste ingrediënt soms water. En om water te binden, heb je ook veel additieven nodig. Dan heb je al door dat die groentespread eigenlijk toch niet zo veel gezonde voedingsstoffen bevat en je beter een andere kiest. Bij ontbijtgranen zien we bij het ene merk suiker op de tweede plaats bij de ingrediënten. Dan mag je zeker zijn dat het om een vrij suikerrijk product gaat en helemaal niet zo interessant is.
Soms weet je ook helemaal niet wat er in zo’n product moet zitten. Bijvoorbeeld beschuitjes waar er een redelijke hoeveelheid suiker in zit. Maar is dat standaard zo? Dat kan je niet weten. Als je een gelijkaardig product ernaast legt, kan je makkelijk vergelijken. En dan merk je dat er ook beschuitjes zonder suiker bestaan.
Ik zeg ook altijd: als je iets ongezonds wil eten, neem dan iets wat je echt lekker vindt.
Wat met de calorieën?
De meeste deelnemers zijn vaak gefocust op calorieën. Ik let daar minder op. Ik kijk eerst naar de (toegevoegde en de snelle) suikers en de vetsamenstelling. Kcal zijn niet zaligmakend. Een handvol nootjes bijvoorbeeld bevat vrij veel kcal, maar is wel heel gezond. Ze bevatten eiwitten, gezonde vetten en veel vezels. Je kan dezelfde hoeveelheid kcal eten in de vorm van chips, maar daar heeft je lichaam niets aan. De nootjes leveren een bijdrage aan jouw gezondheid. Chips gaan je lichaam niets geven. Maar die heb je soms wel nodig voor je mentale verzadiging. Ze zijn een verwenmomentje. Ik heb niets tegen chips eten. Alleen doe je dat beter niet elke dag.
Ik zeg ook altijd: als je iets ongezonds wil eten, neem dan iets wat je echt lekker vindt. Tussen een gewone zak chips of een zak light chips is er bijna geen verschil qua calorieën. 100 gram light Lays chips bevatten bijvoorbeeld 508 kcal en de gewone 590. Voor de calorieën moet je het niet doen.
Waarom eten we ’s avonds nog iets voor de televisie?
Puur uit gewoonte. Dat is een beetje zoals Pavlov. Je bent er ooit eens mee begonnen. Je had zin in iets lekkers terwijl je televisie kijkt. Je creëert een verwenmomentje en de volgende dag herhaal je dat. En zo bouw je een gewoonte op die je nog moeilijk kan veranderen. Op een bepaald moment vormt die televisie en zetel een uitlokking. Je gaat niet meer nadenken: heb ik daar nu wel zin in? Er is niets mis mee om iets te eten uit goesting. Wel met eten uit gewoonte. Je bewust worden waarom je eet, is heel belangrijk als je gezonder wil gaan leven.
Als we moe zijn, hebben we vaak zin in iets vettig. Hoe komt dat?
Slaap heeft een invloed op je voedingspatroon. Als je te weinig slaapt, is je lichaam moe en wil het energie. In principe kruip je beter je bed in. Maar dat gaat niet zomaar. En zolang je lichaam die energie niet terugkrijgt in de vorm van slaap, zal die de energie ergens anders moeten halen. Je hongerhormoon wordt aangewakkerd. Je lichaam wil een snelle boost waardoor je vooral zin gaat hebben in suiker en vetrijke snacks. Dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Ook bij chronische stress. Die zorgt voor een stijging van het stresshormoon cortisol waardoor opnieuw het hongerhormoon de hoogte in schiet. En zo krijg je zin in suiker en vetten. Dat is een cirkel die je heel moeilijk kan doorbreken. Voldoende slapen en ontspanning inlassen, is heel belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je mentaal welzijn.
De ‘Boost je gezondheid’-sessies gaan door in groep. Is dat een meerwaarde?
Zeker. Het fijne van zo’n groep is dat iedereen elkaar versterkt. Iedereen deelt ervaringen, inspiratie en gewoontes. Je herkent jezelf in de verhalen van anderen. De groep stimuleert je om bepaalde dingen uit te proberen. En iedereen heeft hetzelfde doel: je wil iets doen aan je gezondheid of je wil meer weten over een gezonde levensstijl. Het is enorm inspirerend om dat samen met anderen te doen.
Niemand is 100% perfect?
Inderdaad. En dat hoeft ook niet. Het is helemaal oké als je eens geen tijd hebt en een pizza in de oven steekt. Er is niets mis mee om iets ongezond te eten. Zolang de balans goed zit, kan dat geen kwaad.
Hetzelfde met bewegen. We denken daarbij meteen aan intensief sporten, maar dat hoeft niet. We bewegen vaak meer dan we denken: het gras afmaaien, naar de bakker wandelen, het huis poetsen, Bewegen is bijna alles waarbij je niet zit. Wat je wel moet vermijden, is om langdurig te zitten. Sta elk halfuur eens recht, loop een minuutje rond of haal een glas water.
Op het einde van de sessies bespreken we uiteindelijk welke stappen iedereen gezet heeft. Daarmee wil ik tonen dat je veel kan bereiken. Maar ook dat het helemaal niet haalbaar is om ze allemaal te doen. Dat is ook niet de bedoeling. Het belangrijkste is: elke stap die je zet, is een goede stap.