We zeggen nee tegen racisme en discriminatie
21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op die dag vragen we extra aandacht voor de structurele ongelijkheid waarmee mensen met een migratieachtergrond geconfronteerd worden. Ook in 2020 is dat nog een groot probleem in onze samenleving.
Wij bij Rebelle omarmen diversiteit in al haar vormen. We zeggen resoluut NEEN tegen racisme, rassenhaat en discriminatie, en gaan de strijd aan. We praten erover en kaarten het aan. Vandaag, maar ook op alle andere dagen van het jaar.
Wit is ook een kleur
Waarom het zo belangrijk is om over racisme te praten, zeker met jonge kinderen, zie je in dit stukje uit de documentaire ‘Wit is ook een kleur’. Deze film werd in 2017 gemaakt door de Nederlandse Sunny Bergman, en maakte bijzonder veel los bij onze noorderburen.
In dit fragment zie je dat kinderen een witte en een zwarte pop krijgen. Ze moeten antwoorden op simpele vragen: ‘Welke pop is het slimst?’, ‘Welke pop krijgt het vaakst straf?’. Dit bekende experiment, de poppentest of doll test, laat zien dat kinderen vanuit hun omgeving onbewust racistische ideeën opnemen. Kijk tot het einde om de reacties van de ouders op de beelden van hun kinderen te zien.
Wat jij kan doen
Ben jij, net als de ouders in het filmfragment, ook zo geschrokken van de reacties van de kinderen? Vraag je je af wat jij kan doen? Eén ding is zeker: verandering begint bij jezelf. Daarom geven we hier enkele tips om in je eigen leven, omgeving en gezin het verschil te maken:
- Práát met je kinderen (maar ook met je vrienden en volwassen familieleden) over ras, racisme en de gevolgen daarvan. ‘Kleurenblind’ opvoeden is achterhaald. Want als je kleur zogezegd ‘niet ziet’, blijf je ook blind voor de structurele onderdrukking van mensen op basis van die huidskleur.
- Vertel en toon verhalen waar ook mensen van kleur de held(in) zijn. Ook al zijn je kinderen nog te jong voor gesprekken over racisme, kan je wel nu al beïnvloeden uit welke boeken je voorleest en welke films en series ze te zien krijgen. Lees zelf ook eens werk van niet-Westerse schrijvers! Begin bijvoorbeeld bij Nigeriaanse schrijfster en notoir feministe Chimamanda Ngozi Adichie, zoals haar boeken Amerikanah en We moeten allemaal feminist zijn.
- Laat je kinderen zoveel mogelijk in contact komen met leeftijdsgenootjes van verschillende etnisch-culturele achtergrond. Kinderen die worden blootgesteld aan meer diversiteit, ontwikkelen minder vooroordelen, omdat ze ondervinden dat die stereotypen simpelweg niet gelden voor hun vriendjes. En die tip geldt natuurlijk ook voor jou: kom uit je bubbel!
Meer lezen?
Wij vinden het boek ‘Racisme. Over wonden en veerkracht’ van Naïma Charkaoui een enorme eye-opener. Het zit boordevol concrete voorbeelden, advies en handvaten om met (de gevolgen van) racisme om te gaan.
Zelf slachtoffer?
Werd je gediscrimineerd op basis van je huidskleur, handicap, geloof, seksuele geaardheid of een andere discriminatiegrond? Dan kan je Unia contacteren via het gratis nummer 0800 12 800 of via www.unia.be.