Als liefde overleven wordt
Elke week sterft er in België minstens één vrouw aan de gevolgen van partnergeweld. Ook mannen krijgen er mee te maken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden één op vijf vrouwen en één op zeven mannen in hun eigen relatie ooit geconfronteerd met partnergeweld. Partnergeweld is dus een niet te onderschatten probleem in onze maatschappij. De huidige pandemie doet de problematiek nog stijgen. We krijgen de boodschap om zoveel mogelijk in ‘ons kot’ te blijven. Maar wat als ‘ons kot’ geen veilige plaats is? In het boek ‘Als liefde overleven wordt’ lees je het verhaal van Titi. Ze werd het slachtoffer van partnergeweld en neemt je mee vanaf haar prille verliefdheid tot het moment dat ze geen uitweg meer zag. Uiteindelijk vindt ze de moed om te vertrekken, op zoek naar een nieuwe identiteit en een veiliger leven.
Titi’s verhaal grijpt je aan vanaf de eerste seconde. Haar krachtige relaas wordt op de juiste momenten onderbroken door de wetenschappelijke kennis van criminologe Anne Groenen. Ze licht op een heldere manier de vele gezichten van partnergeweld toe.
Het verhaal toont aan dat partnergeweld zich niet enkel fysiek uit. Door jarenlange emotionele, fysieke en seksuele terreur veranderde Titi van een onafhankelijke vrouw in een bang en onderdanig wezen. Ze vertelt hoe moeilijk het is om uit de spiraal van geweld te geraken.
Titi’s verhaal is beangstigend, maar tegelijk moedig en hoopvol. Met haar boek wil ze meer bewustzijn creëren rond de onzichtbaarheid van partnergeweld. Ze wil andere mensen die in dezelfde situatie zitten helpen. Het boek geeft je inzicht in de dynamieken van partnergeweld en die inzichten zijn een eerste stap in het doorbreken van de vicieuze cirkel. Hoe eindeloos je eigen verhaal of het verhaal van iemand die je kent ook lijkt, er is altijd een uitweg mogelijk!
Dit boek is er voor iedereen die te maken krijgt met partnergeweld, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Het is er ook voor iedereen die vermoedt een slachtoffer van partnergeweld te kennen. In de nabeschouwing licht Anne Groenen de aanpak van partnergeweld, aanknopingspunten voor begeleiding en behandelprogramma’s toe. Er worden tools aangereikt en tips gegeven over hoe je slachtoffers kan helpen, want een helpende hand aanreiken is mogelijk én ook nodig.
1712
Heb je na het lezen van deze recensie nood aan een gesprek? Je kan met je vragen en zorgen anoniem terecht bij het gratis nummer 1712. 1712 is ook bereikbaar om te mailen of chatten. Meer informatie vind je op https://1712.be