Open brief - Wij willen meer politieke actie rond menstruatie-armoede
Beste politici
De cijfers zijn u hopelijk niet onbekend. 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar in Vlaanderen geeft aan soms te weinig geld te hebben om menstruatieproducten te kopen. Omwille van het ongemak dat dit met zich meebrengt, missen ze dagen op school of beperken ze hun vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit onderzoek van Caritas uit 2020. Het allereerste onderzoek rond menstruatie-armoede in Vlaanderen. Voor alle menstruerende personen die met dergelijke financiële zorgen te maken hebben of zullen krijgen, vragen we u om dringend actie te ondernemen.
Vandaag kloppen we bij u aan voor de aankondiging van een geboorte. Heuglijk nieuws, ware het niet dat we nu al bezorgd zijn om de menstruatiekost waar deze kinderen en hun ouders later mee geconfronteerd zullen worden. Als symbool van onze ongerustheid presenteren we geen verjaardagstaart, geen pampertaart, maar een menstruatietaart.
Zeggen percentages u niet veel, blijft het te abstract? Een persoonlijk verhaal laat niemand onberoerd. We spraken met Maryam, zij weet uit ervaring hoe het is om geen maandverband te kunnen kopen. “Ik gebruikte toiletpapier als vervanging. Ik bloed heel veel, dus ik moest dat elk uur vervangen. Het volstond niet, maar ik had niets anders en moest het ermee doen. Ik heb ook al een aantal keer menstruatieproducten moeten vragen aan anderen, omdat ik ze zelf niet kon betalen. Ik had toen geen stabiel leven en was vaak niet voorbereid op mijn menstruatie. Ik vond dat gênant maar bijna alle vrouwen zijn bereid om je te helpen als je het vraagt. Vrouwen zijn heel solidair als het op menstruatie aankomt.”
Gelukkig maar! Samen met heel wat andere (vrouwen)organisaties schoten we in actie. We startten een inzamelactie waarbij we menstruatiezuilen verspreiden over heel Vlaanderen. In totaal plaatsen we meer dan 100 zuilen.
Ondertussen zijn we 3 jaar verder. Wij blijven menstruatieproducten inzamelen. Hoeveel aandacht er ondertussen ook naar het thema ging, op politiek niveau beweegt er voorlopig weinig. Allerlei vzw’s, belangengroepen en middenveldorganisaties werken initiatieven uit en lossen het probleem (tijdelijk en in beperkte mate) op. Wij verwachten meer. Er moeten structurele oplossingen komen om menstruatie-armoede aan te pakken.
Wij pleiten voor het gratis ter beschikking stellen van wegwerpproducten.
Hierbij leggen we de focus op:
- Toegankelijkheid: de producten moeten beschikbaar zijn op plekken waar mensen in armoede komen (scholen, apothekers, sociale winkels, openbare toiletten, welzijnsinstanties enzovoort).
- Laagdrempeligheid: de producten moeten laagdrempelig verkrijgbaar zijn. Dit betekent onder andere dat mensen producten moeten kunnen verkrijgen zonder iemand aan te spreken en dat er geen administratieve randvoorwaarden zijn.
- Sensibilisering: we vinden het vanzelfsprekend dat toiletpapier op elk toilet aanwezig is. Waarom dan geen maandverband en tampons? Dit zou veel menstruerende personen uit de nood helpen. Daarnaast leren we op die manier ook om menstruatie als iets heel normaals te bekijken en wordt er makkelijker over gepraat.
We kijken uit naar uw reactie.
Van harte
Bezorgde meter, Linde Merckpoel
Initiatiefnemer, Rebelle vzw