Ik ben 2 en ik zeg 'nee'
Veel jonge ouders zullen het beamen: 2-jarige peuters kunnen soms het bloed vanonder je nagels halen. Ze zijn vaak boos, zijn niet vatbaar voor rede en hebben veel gevoel voor dramatiek. Peuters die zich schreeuwend op de grond gooien omdat ze een gele in plaats van blauwe beker kregen ... In sommige gezinnen is het dagelijkse kost. Wij spraken met Evy. Zij is getrouwd met Joke en samen hebben ze 2 zoontjes, Leo (3) en Guus (1).
“De eerste 4 maanden na de geboorte van ons 2de zoontje (Guus) waren een rollercoaster. Leo was nog heel jong en hij begreep het allemaal niet. Hij werd heel boos. Hij zette zich niet af tegen zijn broer, maar wel tegen ons.”
“Hij zei constant ‘nee’ en wilde niets meer doen. Als we er tegen ingingen resulteerde dat in stevige driftbuien. Schoppen, slaan, schreeuwen … Hij was vaak buiten zichzelf van woede. En dat meestal meerdere keren per dag.”
Hoe gingen jullie daarmee om?
“Eerst en vooral probeerden we met hem te praten. Maar dat lukte niet. Dus probeerden we de time-out methode waarbij we hem in de gang zetten tijdens een driftbui. Maar ook dat werkte niet, niet voor hem en niet voor ons. Hij werd niet rustig en wij voelden te veel afstand. Soms probeerden we het omgekeerde en hielden we hem net heel stevig vast. Maar ook daar werd hij niet rustig van. Het enige dat we konden doen was hem voldoende tijd en ruimte geven om over de driftbui te geraken.”
“We lazen veel over geweldloze communicatie. Dat is een methodiek die tegemoet wil komen aan de behoefte van je kind. Sommige peuters hebben het moeilijk. Ze willen tegelijkertijd zelfstandig zijn en geborgenheid voelen. En die strijd maakt dat peuters zich soms afzetten tegen de persoon van wie ze willen loskomen. Dat gebeurde ook bij ons. We kozen er op een bepaald moment voor om met Leo in dezelfde ruimte te blijven tijdens een driftbui en hem duidelijk te maken dat hij er mocht komen over praten wanneer hij niet meer boos was. Dat hielp. Deze methode heeft als voordeel dat je de verbinding met je kind niet verliest. We bleven er voor hem, zodat hij zich niet alleen voelde.”
Hoe hielden jullie jezelf onder controle tijdens zo’n driftbui?
“Door heel diep in- en uit te ademen en door voor onszelf te blijven herhalen dat elk kind van 2 zo’n fase heeft waar hij of zij doormoet. In het begin werd ik vaak boos uit onzekerheid en vermoeidheid. Je kan je niet inbeelden hoe zwaar het is als je kind 40 minuten lang tiert. Zeker wanneer je een hele dag hebt gewerkt.”
Je kan je niet inbeelden hoe zwaar het is als je kind 40 minuten lang tiert. Zeker wanneer je een hele dag hebt gewerkt.
Wat gebeurde er als zijn driftbui voorbij was?
“Meestal kwam hij meteen na zo’n driftbui liefde zoeken. Dan voelden we dat hij spijt had. Al kon dat een half uur later al terug omslaan. Ik denk dat het op zich heel typisch is voor de leeftijd, maar dat sommige kinderen er meer last van hebben dan anderen.”
Hoe gingen jullie er als koppel mee om?
“We hebben er veel over gepraat, zowel met elkaar en met vrienden. We kregen veel tips en mensen stelden ons gerust. Dat is ook mijn gouden tip voor ouders die hetzelfde meemaken: praat erover. Door dat te doen, had ik niet het gevoel dat ik een slechte moeder was.”
“Hoewel het niet altijd makkelijk was, hebben we er Leo wel beter door leren kennen. We hebben hem ook geleerd zijn emoties te benoemen, iets wat hij nu hij 3 jaar oud is al heel goed kan.”
Tips vanuit de geweldloze communicatie
-
Blijf met je kind in dezelfde ruimte.
-
Benoem de emotie van je kind en stel hem of haar gerust.
-
Laat je kind toenadering zoeken.
-
Bespreek samen met je kind wat er is gebeurd op het moment dat hij of zij terug rustig is.
Win een boek
Wij geven 6 exemplaren van ‘Het boze boek’ weg.
Een knalrood gekleurd boos gezicht siert de cover van het boek. Jij en je kinderen gaan samen met de muis in het verhaal op zoek naar manieren om het boek weer rustig te maken.
Een ideale manier om op een luchtige manier het thema boosheid met jonge kinderen te bespreken.
Wil jij kans maken op een exemplaar? Stuur jouw gegevens naar info@viva-svv.be en laat ons weten op welke manier jij jouw kind kalmeert.
Praktisch
Geschreven door: Cédric Ramadier
Geïllustreerd door: Vincent Bourgeau
Uitgeverij: De Eenhoorn
ISBN 9789462913066