Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord doorgelicht
(Kinder)armoede piekt, de crisis in de kinderopvang blijft duren en maar al te veel kwetsbare groepen blijven in de schaduw van de samenleving staan. Voor Rebelle is het duidelijk: Vlaanderen staat nog voor grote uitdagingen. We doken in het kersverse Vlaamse regeerakkoord om te zien wat de visie van de Vlaamse Regering is om die aan te pakken.
We beginnen met het goede nieuws. Het stemt ons positief dat ministerposten gelijkwaardiger verdeeld zijn over mannen en vrouwen. We hopen dan ook dat dit een inclusiever beleid mag weerspiegelen. Duidelijk is ook dat er meer budget wordt voorzien voor de noodlijdende welzijnssector. Daarnaast zal er in de gezondheidszorg meer aandacht voor het vrouwenlichaam worden gestimuleerd. Op naar een breed beleid voor vrouwengezondheid, zónder vrijblijvendheid? Rebelle hoopt alvast van wel. Ook de kracht van het middenveld om emancipatie te versterken wordt erkend.
Goed, want als deel van dat versterkend middenveld stellen we ons ook kritisch op tegenover het regeerakkoord. We maken ons zorgen over de toegankelijkheid van de kinderopvang, de erg korte passage besteed aan gelijke kansen, en het gebrek aan aandacht voor preventieve gezinsondersteuning.
De kinderopvang
De adviezen van de Toekomstgroep Kinderopvang worden genegeerd. We zien geen stappen om kinderopvang kwalitatief, werkbaar voor medewerkers en een ideale startomgeving voor elk kind te maken. Bijzonder vaag blijft ook hoeveel extra opvangplaatsen de nieuwe regering wil creëren. Daarnaast lezen we dat de nieuwe Vlaamse Regering wil inzetten op bedrijven die investeren in kinderopvang. Rebelle hoopt van harte dat dit geen stap is naar verdere privatisering van de sector.
Bovendien blijven de huidige voorrangsregels voor voltijdswerkende ouders van kracht. Daar blijft Rebelle zich tegen verzetten, want daardoor worden heel wat ouders uitgesloten. Vooral vrouwen zijn de dupe van deze voorrangsregels, want 40% van vrouwen werkt deeltijds. We zijn ook bezorgd dat de Vlaamse Regering zal overwegen om die voorrangsregels zelfs uit te breiden naar ouders die Nederlands spreken. Dat zou opnieuw een discriminerende regelgeving die kwetsbare groepen in de samenleving treft, betekenen. Kinderopvang moet voor iedereen toegankelijk zijn. Met deze voorrangsregels worden heel wat mensen uitgesloten, waar Rebelle zich uitdrukkelijk tegen verzet.
Rebelle steunt daarom ook de Kinderopvangzaak. Die coalitie van 20 organisaties spande een rechtszaak aan tegen de Vlaamse Regering om die regelgeving tegen te gaan. Omdat de procedure om naar het Gerechtelijk Hof te stappen erg duur is, zamelt de Kinderopvangzaak geld in via crowdfunding om die kosten te dekken. Meer info vind je hier. Daar kan je ook nog steeds doneren als je de zaak wil steunen.
Gelijke kansen
Een kleine passage van nog geen 3 pagina’s, dat is wat er besteed werd aan doelstellingen over gelijkekansenbeleid in het regeerakkoord (dat 203 pagina’s lang is). Dat betreuren we. Jammer ook dat we daarnaast in de overige doelstellingen vaak een zeer binaire en weinig intersectionele benadering van de samenleving zien. Het baart ons zorgen dat enkel wie (economisch) bijdraagt aan de Vlaamse samenleving als een volwaardig lid behandeld kan worden.
Preventieve gezinsondersteuning
Er is een gebrek aan aandacht voor preventieve gezinsondersteuning in dit akkoord: er wordt te vaak gegrepen naar repressieve en curatieve maatregelen. Maatregelen die afwachten tot er een probleem is, in plaats van maatregelen die een probleem zouden helpen voorkomen dus.
We lezen ook verschillende gerechtelijke maatregelen die het ongeboren kind beschermen. Als aanbieder van preventieve gezinsondersteuning hopen we dat de regering ook de meerwaarde van omkadering, begeleiding en proactieve ondersteuning van de meest kwetsbare gezinnen in onze samenleving inziet.
Rebelle hoopt dat de nieuwe beleidsmakers de expertise en het netwerk van lokale partnerschappen erkent en verder stimuleert zodat gezinnen in kwetsbare situaties alle ontwikkelingskansen aangereikt kunnen worden.
Conclusie
We vragen de nieuwe Vlaamse Regering om meer aandacht voor kwetsbare groepen in de samenleving te geven. Daarvoor is er nood aan preventie, begeleiding en toegankelijke dienstverlening, beschikbaar voor iedereen. Rebelle is benieuwd naar de verdere concretisering van dit akkoord. Daarin worden een aantal eerste krijtlijnen uitgezet, maar die blijven voorlopig nog te vaag.